16/4/07

Για πιο δίκαιους πλειστηριασμούς ακινήτων

Διαβάζουμε στον τύπο ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα αλλάξει ριζικά (;) τον τρόπο διενέργειας των πλειστηριασμών, και συγκεκριμένα θα προβλεφθεί η κατάθεση κλειστών-γραπτών προσφορών από τους συμμετέχοντες, αντί των προφορικών που ισχύουν σήμερα, ενώ θα αυξηθεί και το τίμημα πρώτης προσφοράς στα δύο τρίτα της τιμής εκτίμησης από το μισό, που ισχύει σήμερα.

Κατ'αρχήν, πρέπει να λεχθέι ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα με τους πλειστηριασμούς ακινητων, καθόσον είναι γνωστό σε όλους πως σήμερα οι πλειστηριασμοί οδηγούν τους οφειλέτες σε εξαθλίωση, εφόσον χάνουν τα ακίνητά τους για ψίχουλα. Αντίθετα όμως με αυτό που λανθασμένα αναγράφεται στο πιο πάνω δημοσίευμα, η τίμή πρώτης προσφοράς στα ακίνητα είναι ήδη στα 2/3 της τιμης εκτίμησης, και αυτή η αλλαγή έχει γίνει εδώ και κάποια χρόνια, και είχε βέβαια θετικό αποτέλεσμα. Αυτό που πρέπει κατά τη γνώμη μου να αλλάξει είναι ο τρόπος εκτίμησης της τιμής των ακινήτων. Σήμερα, αποκλειστικά αρμόδιοι για την εκτίμηση των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται είναι οι δικαστικοί επιμελήτες, οι οποίοι απλώς ορίζουν από μόνοι τους, εντελώς αυθαίρετα, την αγοραία αξία του ακινήτου, χωρίς να χρειάζεται να αιτιολογήσουν τη γνώμη τους. Αυτό που πρέπει να αλλάξει, είναι η εκτίμηση των ακινήτων να γίνεται από ορκωτούς εκτιμητές ακινήτων με βάση αιτιολογημένη έκθεση που θα συντάσσουν. Η έκθεση αυτή θα επιδίδεται και στον οφειλέτη- ιδιοκτήτη του ακινήτου, ώστε να έχει το δικαίωμα αντίκρουσης αυτής Δικαστικά.

Επίσης, πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος δημοσιότητας των πλειστηριασμών, και να καθιερωθεί η μεγαλύτερη δυνατή δημοσίοτητα, κάτι που σήμερα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη δημιουργία ενός κεντρικού site όπου θα εμφανίζονται όλοι οι πλειστηριασμοί της χώρας. Σήμερα, στους περισσότερους πλειστηριασμούς, πλειοδοτούν συνήθως μόνο τα γνωστά "κοράκια", επειδή ακριβώς μόνο αυτά έχουν τις απαραίτητες γνώσεις ή/και προσβάσεις για να ενημερώνονται για τους πλειστηριασμούς που διενεργούνται. Εάν, στους πλειστηριασμούς εμφανίζονταν περισσότεροι πλειοδότες (όπως γίνεται πχ στην Αγγλία), αυτομάτως θα παραγκωνίζονταν τα διάφορα "κοράκια", εφόσον με μεγαλύτερη συμμετοχή πλειοδοτών θα επιτυγχάνονταν μεγαλύτερες και δικαιότερες τιμές πώλησης. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου των "κορακιών", στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο θα περιληφθούν διατάξεις που θα προβλέπουν την κατάθεση κλειστών προσφορών από τους συμμετέχοντες, αντί των προφορικών που ισχύουν σήμερα. Όμως, αυτό το μέτρο ΔΕΝ θα λύσει το πρόβλημα, εφόσον τα διάφορα "κοράκια¨ θα υποβάλλουν και αυτά κλειστές προσφορές, και από τη στιγμή που δεν θα υποβάλλει κανείς άλλος προσφορά, πάλι θα επιτυχαίνουν να αγοράζουν ακίνητα σε εξευτελιστικές τιμές.

Για να σταματήσουν οι οφειλέτες να χάνουν τα ακίνητά τους για ένα κομμάτι ψωμί, δεν είναι απαράιτητο να αλλάξει ο τόπος πλειοδοσίας (γραπτός ή προφορικός), αλλά πρέπει αφενός η τιμή εκκίνησης να είναι δίκαιη, και αφετέρου να υπάρξει σωστή και ολοκληρωμένη ενημέρωση της αγοράς ώστε την ημέρα του πλειστηριασμού να παρευρίσκεται αριθμός προσώπων ικάνός για να πουληθεί το ακίνητο κοντά στην αγοραία του αξία, που είναι και η μόνη δίκαιη αξία πώλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: