15/4/07

Πολεοδομία Σύρου & Αποτελεσματικότητα Εισαγγελίας Σύρου.

Από παρανομίες στην Πολεοδομία Σύρου καλά πάμε. Στον πανελλήνιο και στον τοπικό τύπο πρόσφατα δημοσιεύτηκαν "αποκαλύψεις" για πολεοδομικές παρανομίες που φαίνεται να έχουν διαπραχθεί από υπαλλήλους της Πολεοδομίας Σύρου, και αφορούν κυρίως το νησί των ανέμων, τη Μύκονο. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η νοσηρή κατάσταση είναι ήδη γνωστή εδώ και χρόνια σε όλους τους Κυκλαδίτες αλλά και στο Πανελλήνιο, αφού σχετικά δημοσιεύματα είχαν ήδη δημοσιευτεί σε Αθηναϊκές εφημερίδες εδώ και καιρό, που αφορούσαν μάλιστα πολεοδομικές παρανομίες και κρούσματα εκτεταμένης διαφθοράς όχι μόνο για το νησί της Μυκόνου, αλλά και για την Τήνο και την Σύρο.

Τί έκανε όμως όλα αυτά τα χρόνια η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Σύρου; Γιατί δεν υπήρξε αποτελεσματική στην ανεύρεση και στην επιτυχή ποινική δίωξη και καταδίκη των επίορκων και διεφθαρμένων υπαλλήλων της Πολεοδομίας Σύρου; Βεβαίως κάποιες παραπομπές υπαλλήλων στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σύρου έγιναν (με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος), όμως στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι υπάλληλοι αθωώθηκαν λόγω έλλειψης δόλου, δηλαδή με το σκεπτικό ότι ναι μεν παρανόμησαν, αλλά πρέπει να μην τιμωρηθούν αφού δεν είχαν την πρόθεση να προσπορίσουν στον εαυτό τους ή σε τρίτο παράνομο περιουσιακό όφελος !!! Και βέβαια, ερωτάται εύλογα ο νομοταγής πολίτης, πώς είναι δυνατόν ένας δημόσιος υπάλληλος να παρανομεί χωρίς να είναι διεφθαρμένος; Γιατί παρανομεί τότε;

Θα μπορούσε να απαντήσει κανείς ότι έγινε "κάποιο λάθος" Τότε όμως, εάν δεχτούμε ότι κατά λάθος (από απροσεξία, έλλειψη γνώσεων ή προσοχής) κάποιος υπάλληλος της πολεοδομίας παρανόμησε, αυτό σημαίνει ότι ο εν λόγω υπάλληλος είναι ανίκανος να εκτελέσει τα καθήκοντά του, και πρέπει για αυτόν τον λόγο και μόνον να απολυθεί ή έστω να τιμωρηθεί. Γιατί όμως, ο κος. Νομάρχης Κυκλάδων όλα αυτά τα χρόνια δεν έκανε τίποτα για να πατάξει, αν όχι τη διαφθορά των υπαλλήλων της Πολεοδομίας Σύρου, έστω την ανικανότητά τους; Η σιωπή δεν είναι συνενοχή;

Εν κατακλείδι, από τα πρόσφατα δημοσιεύματα διαβάζουμε ότι ήδη έχει επιληφθεί ο κος. Εισαγγελέας Εφετών. Ελπίζω ότι τουλάχιστον αυτή τη φορά, οι Εισαγγελικοί λειτουργοί θα καταφέρουν να επιτύχουν κάποιες καταδίκες, διότι η αθώωση υπαλλήλων που παρανόμησαν "λόγω έλλειψης δόλου", δείχνει κατά τη γνώμη μου, ότι οι αρμόδιοι Εισαγγελείς δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Δηλαδή δεν μπόρεσαν να ερευνήσουν σε βάθος την κάθε παρανομία ώστε να φέρουν στην επιφάνεια στοιχεία που θα αποδείκνυαν τον δόλο όσων παρανόμησαν. Διότι, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, όταν ένας υπάλληλος πολεοδομίας παρανομεί, δεν μπορεί να το κάνει τυχαία ή από λάθος.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 15-4-07
Εκθεση-φωτιά του Σώματος Ελεγκτών Διαφθορά και παρατυπίες σε νομαρχίες, δήμους και δημόσιες υπηρεσίες
Της Φωτεινης Καλλιρη
Το νησί των ανέμων, η Μύκονος, εκτός από τόπος συνάντησης επωνύμων, διεκδικεί και μία ακόμη πρωτιά: αυτή του νησιού των πιο χλιδάτων υπογείων. Δεν είναι υπερβολή, καθώς τα υπόγεια στις περισσότερες εξοχικές κατοικίες του νησιού έχουν μετατραπεί με παράνομες διαδικασίες από αποθηκευτικοί και βοηθητικοί χώροι σε κύριους χώρους, ακριβά επιπλωμένους. Αυτό αποκαλύπτεται σε πορίσματα ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης, που διερεύνησαν οικοδομές και άδειες που είχαν εκδοθεί στη Μύκονο από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της Ν.Α. Κυκλάδων. Πολεοδομικές παραβάσεις και παράνομες ηλεκτροδοτήσεις ήταν τα ευρήματα των επιθεωρητών. Καταγράφοντας την κατάσταση, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «στην πλειοψηφία τους οι προβλεπόμενοι ως υπόγειοι χώροι στις οικίες που ελέγχθηκαν και είχαν ηλεκτροδοτηθεί, είχαν αποκαλυφθεί και η χρήση τους είχε μετατραπεί από δευτερεύουσα σε κύρια». Επίσης, σε μεγάλο ποσοστό οι στεγασμένοι χώροι στάθμευσης είχαν μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης. Αμέσως συντάχθηκαν εκθέσεις αυτοψίας αυθαίρετων κατασκευών και υπολογίστηκαν πρόστιμα που φθάνουν τα 3.095.816 ευρώ και 1.547.908 (πρόστιμο διατήρησης). Η έκθεση εστάλη στον εισαγγελέα Εφετών για αναζήτηση ευθυνών, ενώ αναζητούνται και πειθαρχικές ευθύνες των υπαλλήλων που θεώρησαν τις άδειες.
Οι οικοδομικές άδειες, η αυθαίρετη δόμηση και ο πλημμελής έλεγχος που ασκείται αναδεικνύεται ως χαίνουσα πληγή για τη διοίκηση. Η έλλειψη συντονισμού των συναρμοδίων υπηρεσιών, ορθής τήρησης των αρχείων και η αδυναμία ελέγχου έχουν αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ο εντοπισμός των υποθέσεων και πλήθος αυθαίρετων κατασκευών να μην καταγράφεται. Πολλές από τις περιπτώσεις αφορούν αυθαίρετα κτίσματα σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις.

4 σχόλια:

alex είπε...

Με την Τηνο τι γινεται? Οι αυθαιρετες ξυλινες κατασκευες -"περγκολες"- στα καφενεια στο λιμανι συνεχίζονται ανεξέλεγκτα. Από τη 2η ΕΒΟ(φορεια Βυζαντινων Αρχαιοτητων με ενημερωσαν οτι είναι σκανδαλωδως παρανομες ενω με διαβεβαιωσαν,δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον και πάθος, οτι θα φροντιζαν ωστε να αντικατασταθούν με ομπρελες συμφωνα με το νομο. Ένα μηνα αργότερα, η ιδια κυρια της 2ης ΕΒΟ, κ.Σακελάκου, μου είπε τηλεφωνικα, ότι δεν νομιζει ότι μπορεί να "συνεννοηθεί" με την πολεοδομια σχετικα με το θέμα. Επιπλέον, μου απάντησε σε σχετικη αίτησή μου, τηλεφωνικά και όχι γραπτά, ως όφειλε, ότι το σπίτι μου στο λιμάνι, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο διότι εχει αλλοιωθεί η πρόσοψή του από τις "πέργκολες". Παρακαλω σημειώστε ότι έχω καταθέσει αίτηση με πλήρη βιβλιογραφια, που αποδεικνύει ότι το απίτι μου χτίστηκε το 1773 και μάλιστα κατοικήθηκε κατα καιρούς από σημαίνοντα πρόσωπα.

Ιωάννης-Ιάκωβος Παραδείσης είπε...

Έχετε δίκιο σε όσα λέτε. Είναι επιεικώς απαράδεκτα. Στη Σύρο και στις Κυκλάδες γενικότερα, έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν. Διότι πάνω από όλα είναι θέμα πολιτικό. Όταν ο πολιτικός που εκλέγεται από το λαό και προΐσταται της Πολεοδομίας (ο Νομάρχης) δεν κάνει τίποτα για να την καταστήσει πιο αποτελεσματική και να σταματήσει τα φαινόμενα διαφθοράς σε αυτήν, ούτε και πιέζεται από τους ψηφοφόρους του προς αυτήν την κατεύθυνση, καταλήγουμε στο αποτέλεσμα που περιγράφετε.

anna είπε...

ολοι οι Συριανοί αλλά & οι Κυκλαδίτες γνωρίζαμε χρόνια τώρα, κάποιοι οι οποίοι χαρακτηρίστηακαν γραφικοί τολμούσαν να διαμαρτύρονταν κιόλας
Οι υπεύθυνοι δεν είναι μόνο οι 2-3 εργαζόμενοι στη Πολεοδομία αλλά όλοι όσοι κάναν τη πάπια τόσα χρόνια
τι δηλαδή κανείς δε γνώριζε δηλαδή ότι στη περιοχή στο Ακρωτήρι (ναι εκεί που έχτισε ο Παπαντωνίου & τ άλλα παιδιά) για να αγοράσεις έπρεπε να φτιάξεις & πισίνα???? για να μην αναρωτηθούμε πως μπορέσαν να χτίσουν όλοι αυτοί...τη δικαιοσύνη που κατέφυγαν κάποιοι ποιος την έλενξε?
στο Αχλάδι όταν έχτιζε η κόρη της Ντόρας & κάποιοι γραφικοί προσπάθησαν να σταματήσουν το ξεγύμνωμα του βουνού ποιος ακριβώς από τους στα μέσα & στα έξω αντέδρασε όταν η οικοδομή συνεχίστηκε με τη δικαιολογία ότι αιγιαλίτιδα είναι από το τλευταίο σε ύψος σημείο? το μόνο που κέρδισε η παραλία ήταν μερικοί επιπλέον όροφοι & το πρόβλημα λύθηκε!!!!!
χίλια μπράβο μας!!!!!
τι να πει κανείς λυπάμαι πραγματικά & ειλικρινά που είμαι Σριανή!!!! Quelle decadence!!!!!!

Κώστας είπε...

Κι εγώ ντρέπομαι για την κατάντια της Σύρου. Όλο το νότιο κομμάτι έχουν την τάση να το μετατρέψουν σε διαδοχικά προάστια της Ερμούπολης που θα βασιλεύει η κακογουστιά και ο αδηφάγος ανθρωποκεντρισμός του Ελληνιστάν. Από το τέλος της δεκαετίας του '90 έχουν χτιστεί δεκάδες καταστήματα-κουτιά πάνω στους επαρχιακούς δρόμους που οδηγούν στα χωριά (Τάλαντα,Μάννα..). Πολλές φορές διαδέχονται το ένα το άλλο και δημιουργούν μια θλιβερή εικόνα που το μόνο που θυμίζει είναι κάποιούς δρόμους στα Λιόσια ή στο Μενίδι. Για αυτούς που θα αντιταχθούν λέγοντας πως δεν υπάρχει αλλού χώρος για αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και επιπλάδικα και παιδότοπους με γιγάντιες πλαστικές νεροτσουλήθρες, αναρωτιέμαι: τόσα χρόνια προτού χτιστούν τα κτήρια αυτά, που στεγάζονταν τα καταστήματα; Αυτό είναι η ανάπτυξη-ζωή που ονειρεύεται ο μέσος συριανός; (Σπίτι σε ''προάστιο'' της Ερμούπολης-Μανχάταν και αυτοκίνητο-θωρηκτό από αντιπροσωπεία επιλογής του;)