23/9/07

Υπερ της μείωσης του κόστους των υποθέσεων κτηματολογίου.

Ως γνωστόν στους δικηγορικούς κύκλους, κατόπιν πρόσφατης νομοθετικής αλλαγής, οι υποθέσεις διόρθωσης των Κτηματολογικών Βιβλίων των Κτηματολογικών Γραφείων που αντικατέστησαν τα Υποθηκοφυλάκεια, εκδικάζονται πλέον σύμφωνα με την εκούσια διαδικασία, και όχι πια με την τακτική διαδικασία.

Όμως, με δεδομένο ότι οι υποθέσεις κτηματολογίου δεν είναι απλές υποθέσεις όπως αυτές της εκούσιας διαδικασίας (π.χ. συναινετικά διαζύγια, έγκριση καταστατικού σωματείου) και ο εκάστοτε δικηγόρος πρέπει να δαπανήσει πολύ χρόνο και κόπο για να τις προετοιμάσει και σε πολλές περιπτώσεις θα χρειαστεί να ασκηθεί και έφεση, η προσωπική μου γνώμη είναι ότι πρέπει, στις υποθέσεις κτηματολογίου, να εξισωθούν τα ποσοστά που παρακρατεί ο ΔΙκηγορικός Σύλλογός Σύρου από την αμοιβή του παραστάντος δικηγόρου με αυτά που παρακρατεί και στις υποθέσεις τακτικής διαδικασίας. Πράγματι, δεν φαίνεται δίκαιο, λογικό και ηθικό, για τέτοιες δύσκολες και χρονοβόρες υποθέσεις όπως αυτές του κτηματολογίου, ποσοστό άνω των 70% της ελάχιστης αμοιβής του δικηγόρου να καταλήγει στο Ταμείο Συνεργασίας του ΔΣΣ.

Συνεπώς, έχω ήδη προτείνει στο Δικηγορικό Σύλλογο Σύρου τη μείωση των ποσοστών που παρακρατούνται από το ΔΣΣ (για το Ταμείο Συνεργασίας) από τα γραμμάτια των υποθέσεων εκουσίας που σχετίζονται με το κτηματολόγιο. Για να δούμε τί μέλει γενέσθαι !

Δεν υπάρχουν σχόλια: