Ευρωπαϊκό Δίκαιο και εγγραφή πτυχιούχων αλλοδαπών νομικών σχολών σε Ελληνικό Δικηγόρικό σύλλογο
Το θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην από 28-2-2007 ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αρ. PE 357.743v04-00, έκριναν σύμφωνη με του Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο την πρακτική που ακολουθείται από τους Ελληνικούς Δικηγορικού Συλλόγους σχετικά με την εγγραφή πτυχιούχων αλλοδαπών νομικών σχολών ως ασκουμένων δικηγόρων.
Συγκεκριμένα, από το 2000 και εφεξής, οι πτυχιούχοι νομικής πανεπιστημίων της Ε.Ε., εγγράφονται αμέσως με τη λήψη του πτυχίου τους ως ασκούμενοι, προτού καν αναγνωριστεί το πτυχίο τους ως ισότιμο από το ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ). Στη συνέχεια, μόλις συμπληρώσουν το χρόνο υποχρεωτικής άσκησης και αφού αναγνωριστεί το πτυχίο τους ως ισότιμο από το ΔΟΑΤΑΠ μπορούν να δώσουν εξετάσεις για να γίνουν δικηγόροι.
Συγκεκριμένα, από το 2000 και εφεξής, οι πτυχιούχοι νομικής πανεπιστημίων της Ε.Ε., εγγράφονται αμέσως με τη λήψη του πτυχίου τους ως ασκούμενοι, προτού καν αναγνωριστεί το πτυχίο τους ως ισότιμο από το ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ). Στη συνέχεια, μόλις συμπληρώσουν το χρόνο υποχρεωτικής άσκησης και αφού αναγνωριστεί το πτυχίο τους ως ισότιμο από το ΔΟΑΤΑΠ μπορούν να δώσουν εξετάσεις για να γίνουν δικηγόροι.
Με την απόφαση αυτή αίρονται τυχόν αμφιβολίες σχετικά με το εάν είναι σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο η υποχρέωση των πτυχιούχων νομικής πανεπιστημίων της Ε.Ε. να πρέπει να αναγνωρίσουν το πτυχίο τους από το ΔΟΑΤΑΠ (δίνοντας και τις σχετικές εξετάσεις) εάν θέλουν να γίνουν δικηγόροι στην Ελλάδα.
4 σχόλια:
η απορια μου ειναι η εξης,
τι γινεται στη περιπτωση που καποιος εγγραφει νομοτυπα βασει του αλλοδαπου πτυχιου στον οικειο δικηγορικο συλλογο συμφωνα με το παραπανω αρθρο και εν συνεχεια μετα τη παροδο 18 μηνων(διαστημα που κατα μεσο ορο χρειαζεται για να γινει η αναγνωριση του πτυχιου) ενεργους ασκησης το δοαταπ(πρωην δικατσα) αντι να ορισει συγκεκριμενα μαθηματα (τα οποια αν περασει ο πτυχιουχος θα λαβει απ' το αντιστοιχο τμημα νομικης πιστοποιητικο αναγνωρισης) καταταξει τον πτυχιουχο αλλοδαπης στο τελευταιο εξαμηνο του τμηματος νομικης(λογω 3ετους-ελειπους φοιτησης) και εν συνεχεια αυτος λαβει πτυχιο νομικης του ελληνικου πανεπιστημιου (αφου περασει επιτυχως τα μαθηματα του τελευταιου εξαμηνου).τι γινεται με τη διανυθεισα ασκηση και τις παραστασεις? Και τι θα προσκομισει
για να παρει μερος στις εξετασεις του συλλογου(και εν τελει να διοριστει)το πτυχιο της αλλοδαπης βασει του οποιου εκανε την εγγραφη, το πτυχιο του ελληνικου πανεπιστημιου ή το πρωτο και συμπληρωματικα το δευτερο? Σημειοτεον οτι ο κωδικας περι δικηγορων(3 παρ.3) αναφερει οτι 'Δικαίωμα συμμετοχής εις την εξέτασιν έχει όστις κέκτηται πτυχίον του νομικού τμήματος της Νομικής Σχολής Ελληνικού ή αλλοδαπού ανεγνωρισμένου ομοταγούς Πανεπιστημίου, έχει συμπληρώσει πρακτικήν άσκησιν δέκα οκτώ μηνών παρά δικηγόρω και έχει ηλικίαν ουχί ανωτέραν των 35 ετών συμπεπληρωμένων'.Επομενως ο πτυχιουχος της αλλοδαπης πληροι τις προυποθεσεις καθως εχει πτυχιο τοσο Νομικής Σχολής Ελληνικού και αλλοδαπού ανεγνωρισμενου Πανεπιστημίου αλλα και έχει συμπληρώσει πρακτικήν άσκησιν δέκα οκτώ μηνών.
Ποια ειναι η γνωμη σας?
Η πρακτική που ακολουθείται από του Δικηγορικούς συλλόγους είναι ότι μόλις αναγνωριστεί το ξένο πτυχίο, η άσκηση ισχύει ΑΝΔΡΟΜΙΚΑ από την ημερομηνία εγγραφής. Οπότε στο πιο πάνω παράδειγμα, αφού έχουν διανυθεί 18 μήνες από την εγγραφή, μόλις αναγνωριστεί και το πτυχίο ο ασκούμενος μπορεί να δώσει εξετάσεις για την άδεια του δικηγόρου.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑ ΝΥΘΕΙΣΑ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΘΩΣ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΤΑΣΣΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΕ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΦΟΙΤΗΤΗΣ(ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΠΟΥ ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΑΛΛΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ).ΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΜΩΣ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΕΙΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΟ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΜΕΣΟΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΟΑΤΑΠ(ΠΡΩΗΝ ΔΙΚΑΤΣΑ) ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΡΚΕΤΟ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΕΛΑΤΤΩΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥ ΤΙΤΛΟΥ.ΑΝ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΝΥΘΕΙΣΑ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ,ΤΗΝ ΗΔΗ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙΣΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΥ,ΚΤΛ.ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ?
Με δεδομένο ότι η αναγνώριση ισχύει αναδρομικά, καθόσον οι ακαδημαϊκοί τίτλοι της ΕΕ αναγνωρίζονται ως ισότιμοι [στο παράδειγμά σας] όχι από την ημέρα χορήγησης του Ελληνικού πτυχίου, αλλά από την έκδοσή τους, πρέπει και η άσκηση να αναγνωριστεί αναδρομικά. Οποιαδήποτε διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος καταπατά το Ευρ. Δίκαιο περί αναγνώρισης τίτλων σπουδών, διότι υποχρεώνει σε αυτές τις περιπτώσεις τον κάτοχο νομίμου τίτλου σπουδών πανεπιστημίου ΕΕ, να αποκτήσει και Ελληνικό πτυχίο !!!
Δημοσίευση σχολίου