31/1/09

Μετατροπή ποινής φυλάκισης σε κοινωφελή εργασία

Στις 12-12-2008, εκδόθηκε η πρώτη στα χρονικά του Πρωτοδικείου Σύρου απόφαση μετατροπής ποινής φυλάκισης σε κοινωφελή εργασία. Αυτό κατέστη επιτέλους δυνατό και στην Περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σύρου, εφόσον, αφενός ήδη λειτουργεί στην Ερμούπολη Υπηρεσία Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής, που παρακολουθεί την εργασία των καταδικασθέντων, και αφετέρου ο Δήμος Ερμούπολης Σύρου συμμετέχει στο πρόγραμμα υποδοχής ατόμων για την παροχή κοινωφελούς εργασίας.

Στην εν λόγω απόφαση, είναι σημαντικό να τονισθεί ότι το Δικαστήριο (Μονομελές Πλημμελειοδικείο Σύρου) αποφάσισε κάθε ημέρα φυλάκισης να μετατραπεί προς 2 ώρες εργασίας (αντί των 4 ωρών που προβλέπεται κατά κανόνα από το άρθρο 86 του Ποινικού Κώδικα) λόγω των προβλημάτων υγείας και των οικογενειακών υποχρεώσεων του καταδικασθέντος.

Ελπίζουμε ο θεσμός να βρει επιτυχία ώστε όλο και περισσότερες ποινές φυλάκισης να μετατρέπονται σε κοινωφελή εργασία. Γι'αυτό όμως θα πρέπει περισσότεροι Δήμοι να αρχίσουν να υποδέχονται αποφυλακισμένους. Σήμερα στην αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής Σύρου υπάγονται τα Πρωτοδικεία Σύρου, Νάξου και Σάμου, αλλά μόνο ο Δήμος Ερμούπολης Σύρου δέχεται κατάδικους. Για την επιτυχία του θεσμού θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθούν και νέοι φορείς παροχής κοινωφελούς εργασίας, ιδίως στα νησιά Νάξο και Σάμο.

Η απόφαση 1474/2008 του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Σύρου βρίσκεται εδώ.
Υπόδειγμα αιτήσεως προς το δικαστήριο για τη μετατροπή ποινής φυλάκισης σε κοινωφελή εργασία υπάρχει εδώ.

2 σχόλια:

Κάτια Βασιλοπούλου είπε...

Κύριε Παραδείση,

Σας ευχαριστώ πραγματικά που μοιράζεστε αφειδώς τις γνώσεις και την εμπειρία σας, βοηθώντας εμάς τους νέους συναδέλφους.
Η ιστοσελίδα σας είναι αξιέπαινη.
Με εκτίμηση,

Κάτια Βασιλοπούλου

Ανώνυμος είπε...

Εκ μέρους των νέων συναδέλφων σας ευχαρστώ και εγω θερμά,διότι σπάνια επιδεικνύεται στις μέρες μας τέτοια παροθυμία για βοήθεια αφιλοκερδώς!!!

Με εκτίμηση

Α.Δ.